2012. június 8., péntek

Sültcsirke friss salátával kapros öntettel, fűszeres sült almával


A mai vacsi :-)
Hozzávalók: 1 kisebb egész csirke, 2 alma, sültcsirke fűszerkeverék ,só, sütőzacskó.
Saláta: Fodros saláta, paradicsom, paprika, hagyma (Ki milyen arányba szereti), néhány szem olivabogyó, 1 ek olivaolaj, só, néhány szál friss kapor, az öntet, amit nem én készítettem :-( Bolti kapros salátaöntet, de nagyon finom!!!!

Elkészítése:
A csirkét megmosom, megtisztítom kívül-belül, majd befűszerezem úgyszintén kívül-belül, de a fűszersó mellé én még egy kis sót is belecsempészek. Az almát négybe vágom, a magházat eltávolítom, (nem hámozom meg)és a csirke belsejébe rakom, majd hústűvel "összefogom" a pipi hátsóját, hogy az alma ne vándoroljon sütés közben. Sütőzacskóba teszem, és előmelegített sütőben 160 fokon sütöm kb máskél órát, utána kivágom a zacskót és 180 fokon pirosra sütöm mindkét oldalát.


Saláta: A megmosott paradicsomot,hagymát, paprikát feldarabolom,majd a salátalevelekhez teszem sózom, ráöntöm az olivaolajat. Tálaláskor megöntözöm az öntettel, apróra vágott kaporlevelet hintek rá, és egész vagy felezett olivabogyóval szórom meg.


Jó tudni:
-A sütőzacskót mindig meg kell szúrkálni hústűvel v tűvel (kinek hogy tetszik), mert előfordúlhat, hogy sütés közben szétrobban a zacsi, ha ezt nem tesszük. Elég két-három tűszúrás.
- A salátaleveleket érdemes egyenkét folyó víz alatt megmosni, mert maradhat homokszem vagy akár más is a fodrok között, ami evés közben elég negatívan befolyásolhatja a gasztronómiai élvezetet.
-Ha azt szeretjük, hogy ropogós legyen a saláta, soha ne készítsük el előre, hanem csak tálalás előtt pár perccel állítsuk össze. Pár perc az egész.

Epres piskóta


Ma azon gondolkoztam, hogy mivel lepjem meg a ház urát...., hát ez sült ki belőle....

Hozzávalók:
8 tojás, 8 ek. liszt, 8 ek. cukor, 1 vaníliáscukor, 1 sütőpor, 1 citrom, 1 tábla étcsoki, kb. 80 dkg eper, 1 ek. kakaópor.


Elkészítése:
A tojások sárgáját a citrom levével, a reszelt héjjával, a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverem. A lisztet a sütőporral összekeverem, majd ezt is a tojássárgás masszához kavarom. A fehérjéket egy pici csipet sóval kemény habbá verem,  majd nagy mozdulatokkal a tojássárgájás-lisztes masszához keverem . (húha, jó vagyok, egy bekezdésben kb 100 keverem-kavarom igét használtam.....)
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a kétharmadát és megpróbálom egyenletesen elkenni, de már ilyenkor nem "erőszakoskodunk " a tésztával, csak finoman, nagy mozdulatokkal dolgozunk vele, hogy a fehérje habot ne törjük össze.A megmaradt egyharmadhoz hozzákavarom a kakaóport és foltokban rákanalazom a tepsiben lévő tésztára, ezután elég sűrűn egymás mellé rakom a megmosott darabolt epreket (a kicsi szemeket egészbe hagytam), és az eper tetejére szórom a durvára darabolt étcsokit. Kb 1 ek. kristálycukorral meghintem a tetejét.
Előmelegített sütőben 15 percig 180 fokon sütöm, majd 15 percig 160 fokon.( Tüpróbával ellenőriztem. (Beleszúrom a tűt a sütibe, majd kíhúzom,ha ragacsosnak érezzük, akkor még sütni kell, ha száraz, akkor kész van.)Mindenki ismeri a saját sütőjét, nekem ez vált be. (Az enyém légkeveréses, és nem lehet kikapcsolni a légkeverést :-( ))
Jó tudni!!!! Akik tudják elnézést!!!!!
Az első 15-20 percben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta!!!!!
És amit már említettem a fehérjehabot,amikor dolgozzuk össze a "sárgájás" masszával, akkor óvatosan bánjunk vele, ne törjük!!!!!


Fahéjas-almás csigafánk


Nagy munkálatok folynak itthon (építkezés, lakásátalakítás...), én pedig kedveskedni akartam az én párocskámnak, ezért egyik délután sütöttem ezt a fánkot, mert eddig inkább csak hagyományos fánkot készítettem.

Hozzávalók:
Kb. 60 dkg liszt (közepes lágy tésztát kell kapjunk, ezért amennyi lisztet felvesz.), 3 db alma ,4 dkg élesztő, 2 dl tej,4 evőkanál cukor,1 citrom, 1 kiskanál fahéj, 4 tojássárgája, csipetnyi só, 6 dkg vaj,
-a sütéshez: étolaj,
-a fánk tetejére: fahéjas porcukor.

Elkészítése: A lisztet mikróban enyhén langyosra melegítem, ha hideg, majd egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben megfuttatott élesztőt, a puha vajat, a cukrot, csipetnyi sót, fahéjat, a tojássárgájákat és összedolgozzuk.
Az almát lereszeljük, citromlével megcsepegtetjük, és a tésztába dolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük, majd kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és csigavonalban összetekerjük. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve papírtörlőre lecsepegtetjük és fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk

Nagy sikert aratott. Érdemes kipróbálni..

2012. június 7., csütörtök

Rántott csirkemell salátaágyon



Már elég régóta nem írtam, dehátttt mindig közbejött valami.........
Nagyon finom, könnyű vacsi, és a saláta saját, ezért még jobban ízlik a családnak :-)
Készítettem rántott csirkemellet (A husit szeleteltem, sóztam, borsoztam, kikloffoltam, aztán paníroztam-liszt, tojás, prézli- és bő olajban kisütöttem, majd papírtörlőre raktam, hogy a zsíradék lecsöpögjön.) friss salátával (A saláta: fodros sali, paradicsom, hagyma, paprika darabolva, kevés só, olivaolaj,majd tálaláskor meglocsolva Cézár salátaöntettel.)


Egyszerű, gyors, nagyon finom!!!!