2013. február 5., kedd

Lúdláb torta



Hozzávalók:

Piskóta: 3 tojás, 3 ek cukor, 2,5 ek liszt, 1 csapott ek Holland kakaópor, fél csomag sütőpor.
Krém: Fél liter jó minőségű habtejszín, 2 tábla 60 százalékos étcsoki, 1 habfixáló, 2 ek cukor, 1 kis üveg meggykompót.
+ 1 ét tortabevonó, 1 ek étolaj.


Elkészítése:

Piskóta: A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a lisztet a fél csomag sütőporral és a kakaóporral elkeverjük.
A tojássárgás-cukros masszához kavarjuk a szárazanyagot, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is. Kivajazott tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

Krém: A tejszínt egy tálban elkezdjük kis lángon melegíteni, közben beletördeljük a csokit és beletesszük a cukrot is. Addig melegítjük, míg teljesen elolvad benne a csoki. (Először pöttyös lesz, de később szépen összeáll a krém.)
Mikor kihűl egy napig hűtőben tároljuk. Másnapra kemény krém lesz.

Összeállítás:
A piskótát a meggykompót levével meglocsoljuk, majd a meggyszemeket ráhelyezzük.



A tejszínes csokis krémet egy cs habfixálóval felverjük. Vigyázzunk, hogy ne verjük sokáig, mert nem vajat akarunk, hanem tejszín. Amikor elég keményre felvertük rásimítjuk egyenletesen a "meggyes piskótára".
Amíg elkészítjük a csokis bevonót, addig hűtőbe tesszük a félkész tortánkat.

Forrásban lévő víz fölé helyezünk egy kisebb tűzálló tálat, amibe beletördeljük az étcsokis tortabevonót és beleöntünk egy ek olajat. Addig kavarjuk, míg teljesen sima nem lesz. Ráöntjük a tejszínes krémre és egyenletesen elkenjük rajta, majd hűtőbe tesszük tálalásig.

A minőségellenőr elégedett volt :-)


Díszíthetjük meggyszemekkel, tejszínnel, krémmel, stb. Nekem sajnos nem volt türelmem hozzá,....majd legközelebb.
Jó tanács: Addig ne jelöljük be a szeleteket, amíg rendesen meg nem dermed a csoki, mert könnyen összehúzzuk rajta a bevonatot. (Én  most így jártam.)


Nagyon finom édesség. 



Lángos Limara receptje szerint


Hozzávalók: 30 dkg liszt, kb. 2 dl langyos víz, 2 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 tk só, 1 ek olaj.





Elkészítése: A hozzávalókat a víz és az olaj kivételével egy dagasztó tálba tesszük vigyázva arra, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra. Fokozatosan hozzáadom a vizet dagasztás közben. Mikor már összeáll a tészta akkor dagasztjuk bele az olajat. Lágy tésztát kell készíteni.
Duplájára kelesztjük, majd egyforma darabokra szedjük és gömbölyítjük. Hagyjuk állni kb 15 percig (Ne kelesszük túl, mert akkor magába szívja az olajat.)
Olajos kézzel megformálom, majd bő, forró olajban egyesével kisütöm.
Sülés közben érdemes az olaj alá nyomkodni, hogy hólyagos legyen a felülete.
Az olajat lecsöpögtetjük és reszelt sajttal, tejföllel, fokhagymával tálaljuk. (Ízlés szerint.)
Mi úgy szeretjük, hogy a tejfölbe zúzott fokhagymát keverünk, azzal megkenjük a lángost, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Nekem ebből a mennyiségből 6 db kisebb lángos készült.





A recept  http://limarapeksege.blogspot.hu/2009/07/langos.html -tól származik.

2013. február 4., hétfő

Aszpikos-tormakrémes sonkatekercs tál

Csodálatos előétel :-)



Hozzávalók:
Aszpikhoz: 1-1 közepes szál sárga és fehérrépa, 1 darabka zeller, 1 darabka póréhagyma, 1 l szűrt húsleves ( vagy leveskocka+ 1l víz), 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, fél citrom, 6 dkg étkezési zselatinpor, 3 tojásfehérje, 1 kk paradicsompüré.
Tormakrémhez: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 20 dkg ecetes torma, fél dl főzőtejszín, fél kk só, negyed citrom leve, fél ek porcukor.
Franciasalátához: 1 cs. fagyasztott franciasaláta alap, 1 db alma, a nagyobb savanyú uborka, + tartármártás (10 dkg majonéz, fél dl tejföl, csipet só, bors, kevés citrom leve, 1 tk mustár, 1 tk porcukor)
Összeállításhoz: 4 db főtt tojás, kb 18 szelet gépsonka


Az aszpikhoz a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és a húslevesbe szórjuk.A babérlevéllel meg a borssal fűszerezzük, a citrommal ízesítjük. 10 percig főzzük közepes lángon, majd a zselatint kevergetve beleszórjuk és tovább főzzük 3-4 percig. Folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le a zselatin.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a paripürét beleforgatjuk, majd kevés forró lével összekavarjuk, azután a többi léhez öntjük. Itt már nem kavarjuk, hanem lassú tűzön 10 percig főzzük. Tűzről levéve még 10 percig ülepedni hagyjuk, majd szűrőkanállal leszedjük a habot, és tiszta konyharuhán átszűrjük az aszpikot. A végén hat deci aszpikunk lesz.(Erre a tojásos folyamatra azért van szükség, hogy gyönyörű tiszta legyen az aszpik.)
A tormakrémhez a vaj felét egy serpenyőben felolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk benne, de nem szabad megpirítani. Állandó keverés mellett a tejet hozzáadjuk, és addig főzzük, míg a serpenyő falától elválik. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a többi vajjal az ecetes tormával, a tejszínnel simára keverjük. Sózzuk, cukrozzuk és citromlével ízesítjük.
A franciasalátához megfőzzük az alapot, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt hozzáadjuk a kis kockára vágott almát és uborkát, és összekeverjük a tartármártással.
Közben megfőzzük a tojásokat, lehűtjük és megpucoljuk.



Összeállítás:
Nekem két közepes püspökkenyér formához volt elég ez az adag.
A püspökkenyér formát jeges vízbe tesszük és az aljára két mm vastagon aszpikot  öntünk. Amikor megdermed a felszeletelt tojást szépen egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk ismét egy kevés aszpikkal és még megdermed addig elkészítjük a sonkatekercseket.A sonkaszelet egyik oldalára csíkban tormakrémet halmozunk, majd feltekerjük. Elkezdjük egymás mellé rakosgatni a formába. Nekem egyikbe 8 db sonka fért, a másikba 12 db. Mikor beleraktuk a sonkatekercseket szorosan egymás mellé, leöntjük aszpikkal  annyira, hogy épp ellepje. Várunk addig, míg megköt, addig kb 4 kanál franciasalátát kimérünk és egy kevés aszpikkal összekavarjuk. Az aszpikos franciasalátát óvatosan rákenjük  a sonkatekercsekre , majd hűtőbe tesszük. Mikor "megkötött" aszpikkal leöntjük. Egy napig hűtőben tároljuk.
Tálaláskor A formát néhány másodpercig forró vízbe állítjuk, majd kiborítjuk egy tálcára (ha kicsit megfolyt hűtőbe tesszük azonnal, és megdermed.)
Forróvízbe mártott késsel szeleteljük, és a megmaradt franciasalátával tálaljuk.