2012. március 11., vasárnap

Bableves füstölt csülökkel

Mostanában  nem volt sok időm feltölteni a naponként főzött ételeket, de néhányat utólag feltöltök.
A héten készült a család nagy kedvence, a bableves. Ebből nagyobb adagot szoktam készíteni, mert akár másnap felmelegítve, akár lefagyasztva, majd később elfogyasztva is kiváló leves.

Hozzávalók: 1 füstölt csülök, fél kg szárazbab, 1 nagy fej hagyma, 4 db közepes répa, 2 db petrezselyem gyökér,2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemlevél (sajnos nekem nem volt, ezért szárítottal pótoltam),só, --a rántáshoz pedig 1 ek zsír, 1 ek liszt, 1 tk pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A csülköt és a babot előző este külön-külön hideg vízbe áztatom.


A csülökről ajánlott legalább kétszer lecserélni a vizet, hogy a leves ne legyen túl sós.


A zöldséget megpucolom, megmosom, majd csíkokra vágom.


A babról és a csülökről leöntöm a vizet, majd a fazékba helyezem a csíkokra vágott zöldséggel, petrezselyemlevéllel és a megpucolt hagymával, fokhagymával együtt. Felöntöm bőven hideg vízzel, és így főzöm készre. Sózni csak a legvégén ajánlott, így nem keményedik meg a bab, na meg nem esünk abba a hibába, hogy elsózzuk, mert előre nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mennyi só fog kifőni a csülökből. (Ha nagyon nagy a csülök, akkor érdemes előfőzni, viszont csak akkor öntjük össze a babbal, ha már annak is a leve felforrt, mert a száraz babot mindig hideg vízzel öntjük fel. )


                                    

Közben elkészítem a rántást. A felhevített zsírban megpirítom a lisztet, majd zúzott fokhagymát teszek bele, vigyázva, hogy oda ne égjen. A fokhagymával éppen csak fél percig pirítom, majd a tűzről levéve hozzákeverem a pirospaprikát. Én szűrőn keresztül szoktam a forrásban lévő levesbe kavarni, de a hőkiegyenlítős módszerrel is jó. A rántással hagyom forrni a levest kb 1 percig.Ilyenkor pótolom a sót, ha szükséges.


Mi fehér kenyérrel és hagymával fogyasztjuk. (Néha még egy kevés Erős Pistát is teszünk bele)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése