2012. március 7., szerda

Csirkepaprikás

A ma esti vacsi....
Kedvelt étel a familiában, de már elég régóta nem készítettem. Hogy miért?-Nem is tudom....
Nem kell mondanom, hogy a csöppség is nagyon szereti. Igaz, ő mindent szeret, amiben van "hufika" (husika), szerencsére, azért a zöldséget, gyümölcsöt is kedveli!!!!
Na szóval, kanyarodjak vissza az ételre- Csirkepaprikás készült ma.

Hozzávalók:
1 kisebb egész csirke (van amikor csak sima cs.combból készítem vagy comb+mell-ből.), 3 nagy fej vöröshagyma, 1 tv paprika (ha van, akkor nagyon jó bele a kaliforniai paprika), 2 ek zsír, 1,5 tk pirospaprika, só, bors, 1 kk mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb paradicsom. (Én szoktam beletenni 1 tyúkhús leveskockát is, mert szerintem nagyon finom ízt ad neki.)
+Tejföl, 1 tk liszt.(habaráshoz)

Elkészítése:
A hagymát és a paprikát apró kockára vágom, majd a felhevített zsírban megdinsztelem. Mikor elkezd pirulni felöntöm egy kevés vízzel (kb fél kávéscsésze), és a hagymát zsírjára sütöm. Ezzel a folyamattal szoktam készíteni a jó sűrű szaftot. Ezt a "vizezéses" folyamatot megismétlem mégegyszer, és mikor újból zsírjára sütöttem, akkor teszem bele a zúzott fokhagymát és a borsot. Amikor már érződik a fokhagyma illata (kb 1 perc), akkor leveszem a tűzről és beleszórom a pirospaprikát. Jól összekavarom és a megtisztított húsdarabokat és a többi hozzávalót is beleteszem (aprított paradicsom, mustár, só), majd úból visszahelyezem a tűzre. Egy párszor átforgatom a húsokat, majd felöntöm vízzel. (Itt arra kell vigyázni, hogy a pirospaprika ne égjen meg, ezért kis lángon, kevés ideig marad víz nélkül a husi.)



Annyi vizet szoktam ráönteni, hogy majdnem ellepi a húst. Itt már lehet nagy lángon főzni egészen addig, míg
forrni kezd.


                               


Forrás után lefedve, kisebb lángon főzöm addig, míg a hús már majdnem teljesen elkészült. Csak néha kavarom meg. A sósságát megkóstolom, és ha kell még teszek bele. Mikor már 99 százalékos, akkor kifedve készre főzöm. Jó sűrű szaftja lesz a végén.

Amikor elkészült, a lisztet elkavarom 1 kispohár tejföllel és szürőn keresztül belekavarom a szaftba. (Azért szűrőn, mert így biztos,hogy nem lesz csomós, bár, ha van türelmem , és a hőkiegyenlítős módszerrel készítem, akkor is jól szokott sikerülni.)Éppen csak egyet forralom, és már el is készült.



Legjobban szarvacskával szeretjük, így azt készítettem mellé, na és persze a házilag készített céklát sem lehetett kihagyni a tálaláskor. (A céklát nem én készítettem, hanem az én drága édesanyám.)

(Helyreigazítás: Tegnap este kezdtem el leírni, így akkor még aktuális volt az, hogy 'ma esti vacsi', csak ma fejeztem be az írományomat :-), így most sikerült feltölteni.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a paprikást, csak nálunk mindig nyúlhúsból készül, mert az van itthon...:) Jó kis étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is készítettem már nyúlhúsból, nekem is ízlett abból is.

      Törlés