2012. március 11., vasárnap

Rakott brokkoli

A család kedvencei cím alatt már feltöltöttem egy képet erről, de a recept ott nem volt leírva, mert az egy korábbi fotó volt. Most feltöltöm új képekkel és természetesen a recepttel együtt. A tegnap készítettem, nagyon finomra sikerült.



Hozzávalók: 25 dkg rizs, 40 dkg brokkoli, 40 dkg darálthús (sertés is jó, én most pulykából készítettem.), 2 fej vöröshagyma, 1 tv paprika, 1 tk pirospaprika, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk mustár,1 kisebb paradicsom 15-20 dkg reszelt trapistasajt (Mi jó sajtosan szeretjük, ezért 20 dkg-t tettem ), 1 nagy tejföl.

Elkészítése: A brokkolit rózsákra szedjük, majd sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Én fagyasztottal készítettem. Lehet venni nagy zsákosat, így sokkal olcsóbb, és mindig kiveszek belőle annyit, amennyit akkor felhasználok. Takarékoskodás szempontjából ez nagyon megfelel, ízre is nagyon finom.)Leszűrtem és hagytam hűlni.


"Zacskós" rizst használtam, azaz gyorsrizst, amit enyhén sós forrásban lévő vízbe helyeztem, majd készre főztem.

A készre főzött rizst és brokkolit félretettem, míg elkészítettem a "pörköltöt".
A hagymát, paprikát felkockáztam, a felhevített zsírban elkezdem megdinsztelni. Mikor már majdnem kész volt hozzáöntöttem fél kávés pohár vizet és zsírjára sütöttem, ezt megismételtem mégegyszer.


"Vizezés, zsírjára sütés" után a zúzott fokhagymát és a borsot kicsit összesütöttem a hagymás szafttal, majd a lángról levéve belekevertem a pirospaprikát is.


A darálthúst, felkockázott paradicsomot, mustárt, sót is belekavartam a szaftba, majd így elkezdtem egy kicsit "pirítani" a húst.Ha nincs elegendő leve, akkor öntök rá egy kevés vizet, majd addig főzöm, míg a hús teljesen megpuhul.


A készre főzött hozzávalókat kivajazott (-kizsírozott v kimargarinozott) tűzálló  tepsibe teszem a köv.képpen rétegezve: brokkoli (ha nagyok a rózsák, akkor kettévágom), rizs, darálthús (pörkölt), rizs, brokkoli.



A tejfölt elkeverem, majd kb a pohár felével meglocsolom a felső réteg brokkolit úgy,hogy jól eltakarja azt, majd megszórom reszelt sajttal.



Előmelegített sütőben 190 fokon addig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz a sajt.

Tálaláskor felhasználom a megmaradt tejfölt. Érdemes néhány percig várni sütés után, mert ha azonnal tálaljuk, akkor könnyen széteshet a "kockánk". Igaz az ízéből ez nem von le semmit, de esztétikailag azért nem ugyanaz.

5 megjegyzés:

  1. Én karfiolból szoktam hasonlót. Nagyon guszta brokkolival is! Sajtból meg sohasem elég!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szoktam karfiolból is, de ezt egy kicsit jobban szeretjük.

      Törlés
  2. A rakott dolgokban az a szép, hogy szinte bármivel készülhet! És igen, a sült sajt, hmmm...

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretem a rakott brokkolit bár inkább paprika nélkül, de a Tiéd is nagyon tetszik.

    VálaszTörlés