2012. március 16., péntek

Sült csirkecomb "tejszínes-brokkolis burgonyával", muzsgyéval

A csirkecomb a családunknak így ízlik a legjobban, ahogy a receptben is leírom. A husi nagyon omlós, kívül ropogós, egyszerűen nagyon finom. A köret is kedvünkre való, kellemes ízű, a muzsgyé  pedig már csak hab a tortán :-)


Hozzávalók: 4 db csirkecomb, sütéshez olaj vagy zsír (én fele-fele arányba szoktam), szárnyas fűszersó (kevés olaj a pácoláshoz).
Köret: 4 közepes burgonya, kb 20 dkg brokkoli, 3 tojás, 1,5 deci főzőtejszín, 2 dkg vaj, 1 csipetnyi szerecsendió, só, bors
Muzsgyé: 1 kispohár tejföl, fél FEJ fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, csipetnyi só,bors.

Elkészítése:
Husika:
A megtisztítottt, megmosott csirkecombokat befűszerezem, majd egy kis olajat öntök rá, és beteszem a hűtőbe legalább 1 órára. (- 3-4 óra jobb lenne, csak elfelejtettem :(, de így is finom lett.)


Forró olajba helyezem a combokat (-a képen is látszik, hogy bő olajban sütöm teflonos serpenyőben), majd egy perc után leveszem a lángot, és fedő alatt egészen kis lángon 40 percig sütöm. Közben nem kell hozzányúlni, megfordítani.



40 perc után megfordítom a combokat, majd lefedve, kis lángon sütöm 25-30 percig.


25-30 perc után kifedem, kicsit nagyobb lángra teszem, majd kb. 5-8 perc alatt megpirítom. Nem szoktam sokáig pirítani, mert akkor már nem ropogós, hanem kemény lesz a bőr.


Köret:
A burgonyát megtisztítom, uborkaszeletelővel felszeletelem. A brokkoli rózsákat is kisebb darabokra vágom. (-a fagyasztottat is könnyen lehet darabolni, legalábbis nekem jól ment... :-)).A tejszínt, a tojást, a fűszereket és az olvasztott vajat összekeverem, majd belekavarom a krumplit és a brokkolit is. 



Kivajazott tortaformába öntöm, majd előmelegített sütőben 160 fokon addig sütöm, míg szépen barnulni nem kezd a teteje.





Öntet:
Ajánlom, hogy legalább 2 órával a tálalás előtt legyen elkészítve, mert így sokkal finomabb.
A zúzott fokhagymát megszórom 1 csipetnyi sóval és borssal, majd az evőkanálnyi olajat is beleteszem, és elkezdem kevergetni, végül beleöntöm a tejfölt is, és jól összekeverem.



2 megjegyzés:

  1. Én a köretet magában is megenném...:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Betti! Játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám a részletekért...

    VálaszTörlés