2012. március 6., kedd

Sült tarja aszalt szilvás rizzsel, hagymalekvárral





Tegnap vacsorára készítettem. Sikeres volt :-)

Hozzávalók:
Sült tarja: 5-6 szelet tarja (én három személyre készítettem 5 szeletet), sertés fűszersó, 2 ek zsír.

Hagymalekvár: 1 nagy fej vörös v lilahagyma (én vörösh.-val készítettem, így is finom volt), 2 tk vaj, fél deci félédes vörösbor, fél deci balzsamecet, 5 dkg kristálycukor.

Aszalt szilvás rizs: Mivel én sima párolt rizst is készítettem, így csak kis adagot főztem mindkettőből. 126 g rizs, 1 maréknyi aszalt szilva, 1 ek ét- vagy oliva olaj, só.


Elkészítése:
Hús: Fűszerezem, tűzálló tűlba teszem, rárakom a zsírt, lefedem és 160 fokon sütöm másfél órát, utána kifedve 180 fokon 10-15 percet.



Hagymalekvár: A hagymát felkockázom, a vajban megpirítom, rászórom a cukrot és beleöntöm a balzsamecetet, bort, majd újraforrás után lassú tűzön addig főzöm, amíg besűrűsödik. (Mire tálaltam ez már teljesen kihült.---hidegen tálaltam.)




Aszalt szilvás rizs: A rizst az olajban kicsit "pirítottam", vagyis amíg elkezdett fehéredni, ez csak kb 2 perc vagy talán még annyi ideig sem tartott, az aszalt szilvát időközben csíkokra vágtam, és beletettem, majd felöntöttem vízzel.(A rizs térfogatának a duplája kell a vízből.)Sóztam ízlés szerint, majd addig főztem, míg teljesen megpuhult a rizs.(A vége felé már elég gyakran meg kell kavarni.)




Tálalás: Sima párolt rizst is készítettem köretntek, így egy kupac aszalt sz.-vás, egy sima. A hagymalekvárt már említettem,h. hidegen tálaltam a finom omlós hús mellé.

4 megjegyzés:

  1. Hmm, hát igazán ínycsiklandó az biztos, úgy ahogy van küldhetnél belőle...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldenék, de már elfogyott. Finom volt:-)

      Törlés
  2. Olyan különleges ételeket készítesz! Gondolom, nem otthon tanultad őket:-) Én a főzés terén maradtam a szilágysági ízeknél... na jó, azért ragad rám is ez-az.

    VálaszTörlés
  3. Nem otthon tanultam ezeket. A szilágysági ízek is megvannak, csak szeretek szélesebb skálán mozogni :-) Ezeket egyedül kísérleteztem ki, a recepteket pedig vagy internetről vagy pedig könyvekből szoktam nézni, majd általában átvariálom a saját ízlésemnek megfelelően. Elolvasom a receptet, és elképzelem az ízét, majd "átképzelem" kedvem szerint, így születnek az ételek.

    VálaszTörlés