2012. március 6., kedd

Túrós kalács




Kedveskedni akartam az én kedves pék páromnak, megjegyzem-sikerült:-)
Nagyon ritkán készítettem eddig kalácsfélét, úgy is mondhatnám,hogy eddig csak vagy kétszer.........
Hát keresgéltem receptek közt, mert olyat akartam, amit a pékségben nem készítenek, és így találtam rá erre a receptre, pontosabban nem erre, mert ez egy kicsit másabb, átalakítottam az alapreceptet. Az eredetit a GoodFood márciusi számában lehet megtalálni.

Hozzávalók:
Tészta: fél kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 kocka élesztő (50 g), 2,5-3 deci tej (lágy tészta kell legyen, így amennyit felvesz a dagasztás során.), 10 g só, 1cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja.
Töltelék: negyed kg tehéntúró, 8 dkg kristálycukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 tk. liszt, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja.
Lekenni: 1 tojás, kevés cukros víz.

Elkészítése:
 A lisztet a mikroba kicsit megmelegítettem. (-csak,h. langyos legyen-). A tejet is.
Az élesztőt kevés meleg tejbe tettem, majd hozzáöntöttem a lisztet és a többi hozzávalót (a vajat feldarabolva raktam bele), csak a megmaradt tejet nem, mert azt a dagasztás közben adtam hozzá fokozatosan, addig míg közepesen lágy tésztát kaptam. Én a régi, megszokott kézi mixerrel dagasztottam, tökéletesen megfelelt. Mikor kidagasztottam a tésztát, letakartam és fél órát félretettem, had érlelődjön a tészta.
Közben elkészítettem a tölteléket: Nem nagy dolog, mert csak annyi, hogy minden hozzávalót beletettem egy keverőtálba és egy villával jól összekevertem.
Fél óra után kinyújtottam "kisujjnyi :-)" vékonyra, majd rákentem a tölteléket. Feltekertem, majd középen hosszanti irányba kettévágtam a hengeremet, ezt fontam össze. Kerek kivajazott tortaformába tettem, és hagytam fél órát letakarva kelni.



 Kelés után lekentem tojással és előmelegített sütőben 160 fokon kb 45 perc alatt készre sütöttem. Mikor elkészült cukros vízzel is lekentem.





(Eredeti recept szerint 180 fokon 30 perc)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kalácsot sütöttél! Ügyes vagy:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a kalács,elmentem.Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett!!! Nekünk nagyon ízlett, és hamar elfogyott, pedig elég méretes kalács volt.

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki.Én is kipróbálom még ma..

    VálaszTörlés