2013. február 4., hétfő

Aszpikos-tormakrémes sonkatekercs tál

Csodálatos előétel :-)



Hozzávalók:
Aszpikhoz: 1-1 közepes szál sárga és fehérrépa, 1 darabka zeller, 1 darabka póréhagyma, 1 l szűrt húsleves ( vagy leveskocka+ 1l víz), 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, fél citrom, 6 dkg étkezési zselatinpor, 3 tojásfehérje, 1 kk paradicsompüré.
Tormakrémhez: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 20 dkg ecetes torma, fél dl főzőtejszín, fél kk só, negyed citrom leve, fél ek porcukor.
Franciasalátához: 1 cs. fagyasztott franciasaláta alap, 1 db alma, a nagyobb savanyú uborka, + tartármártás (10 dkg majonéz, fél dl tejföl, csipet só, bors, kevés citrom leve, 1 tk mustár, 1 tk porcukor)
Összeállításhoz: 4 db főtt tojás, kb 18 szelet gépsonka


Az aszpikhoz a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és a húslevesbe szórjuk.A babérlevéllel meg a borssal fűszerezzük, a citrommal ízesítjük. 10 percig főzzük közepes lángon, majd a zselatint kevergetve beleszórjuk és tovább főzzük 3-4 percig. Folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le a zselatin.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a paripürét beleforgatjuk, majd kevés forró lével összekavarjuk, azután a többi léhez öntjük. Itt már nem kavarjuk, hanem lassú tűzön 10 percig főzzük. Tűzről levéve még 10 percig ülepedni hagyjuk, majd szűrőkanállal leszedjük a habot, és tiszta konyharuhán átszűrjük az aszpikot. A végén hat deci aszpikunk lesz.(Erre a tojásos folyamatra azért van szükség, hogy gyönyörű tiszta legyen az aszpik.)
A tormakrémhez a vaj felét egy serpenyőben felolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk benne, de nem szabad megpirítani. Állandó keverés mellett a tejet hozzáadjuk, és addig főzzük, míg a serpenyő falától elválik. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a többi vajjal az ecetes tormával, a tejszínnel simára keverjük. Sózzuk, cukrozzuk és citromlével ízesítjük.
A franciasalátához megfőzzük az alapot, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt hozzáadjuk a kis kockára vágott almát és uborkát, és összekeverjük a tartármártással.
Közben megfőzzük a tojásokat, lehűtjük és megpucoljuk.



Összeállítás:
Nekem két közepes püspökkenyér formához volt elég ez az adag.
A püspökkenyér formát jeges vízbe tesszük és az aljára két mm vastagon aszpikot  öntünk. Amikor megdermed a felszeletelt tojást szépen egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk ismét egy kevés aszpikkal és még megdermed addig elkészítjük a sonkatekercseket.A sonkaszelet egyik oldalára csíkban tormakrémet halmozunk, majd feltekerjük. Elkezdjük egymás mellé rakosgatni a formába. Nekem egyikbe 8 db sonka fért, a másikba 12 db. Mikor beleraktuk a sonkatekercseket szorosan egymás mellé, leöntjük aszpikkal  annyira, hogy épp ellepje. Várunk addig, míg megköt, addig kb 4 kanál franciasalátát kimérünk és egy kevés aszpikkal összekavarjuk. Az aszpikos franciasalátát óvatosan rákenjük  a sonkatekercsekre , majd hűtőbe tesszük. Mikor "megkötött" aszpikkal leöntjük. Egy napig hűtőben tároljuk.
Tálaláskor A formát néhány másodpercig forró vízbe állítjuk, majd kiborítjuk egy tálcára (ha kicsit megfolyt hűtőbe tesszük azonnal, és megdermed.)
Forróvízbe mártott késsel szeleteljük, és a megmaradt franciasalátával tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése