2013. február 5., kedd

Lúdláb torta



Hozzávalók:

Piskóta: 3 tojás, 3 ek cukor, 2,5 ek liszt, 1 csapott ek Holland kakaópor, fél csomag sütőpor.
Krém: Fél liter jó minőségű habtejszín, 2 tábla 60 százalékos étcsoki, 1 habfixáló, 2 ek cukor, 1 kis üveg meggykompót.
+ 1 ét tortabevonó, 1 ek étolaj.


Elkészítése:

Piskóta: A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a lisztet a fél csomag sütőporral és a kakaóporral elkeverjük.
A tojássárgás-cukros masszához kavarjuk a szárazanyagot, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is. Kivajazott tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

Krém: A tejszínt egy tálban elkezdjük kis lángon melegíteni, közben beletördeljük a csokit és beletesszük a cukrot is. Addig melegítjük, míg teljesen elolvad benne a csoki. (Először pöttyös lesz, de később szépen összeáll a krém.)
Mikor kihűl egy napig hűtőben tároljuk. Másnapra kemény krém lesz.

Összeállítás:
A piskótát a meggykompót levével meglocsoljuk, majd a meggyszemeket ráhelyezzük.



A tejszínes csokis krémet egy cs habfixálóval felverjük. Vigyázzunk, hogy ne verjük sokáig, mert nem vajat akarunk, hanem tejszín. Amikor elég keményre felvertük rásimítjuk egyenletesen a "meggyes piskótára".
Amíg elkészítjük a csokis bevonót, addig hűtőbe tesszük a félkész tortánkat.

Forrásban lévő víz fölé helyezünk egy kisebb tűzálló tálat, amibe beletördeljük az étcsokis tortabevonót és beleöntünk egy ek olajat. Addig kavarjuk, míg teljesen sima nem lesz. Ráöntjük a tejszínes krémre és egyenletesen elkenjük rajta, majd hűtőbe tesszük tálalásig.

A minőségellenőr elégedett volt :-)


Díszíthetjük meggyszemekkel, tejszínnel, krémmel, stb. Nekem sajnos nem volt türelmem hozzá,....majd legközelebb.
Jó tanács: Addig ne jelöljük be a szeleteket, amíg rendesen meg nem dermed a csoki, mert könnyen összehúzzuk rajta a bevonatot. (Én  most így jártam.)


Nagyon finom édesség. 



2 megjegyzés:

  1. Eszembe juttattad a nagyon guszta lúdláb tortáddal, hogy én már milyen régen készítettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Akkor itt az ideje a Lúdláb torta sütésének.

      Törlés