2012. február 29., szerda

Sajtos hús párolt rizzsel

Az egyik kedvenc ételünk a sajtos hús párolt rizzsel.
Ilonám is nagyon szereti.
Gyorsan elkészíthető, nagyon egyszerű recept.


Hozzávalók: (3 személyre)
6 szelet tarja, só, bors, 15-20 dkg sajt, 1 pohár tejföl, 1 kk vaj, 1 tk sertés zsír.

Elkészítése:
A tarja szeleteket sózom, borsozom, majd vékonyra klopfolom. Kevés zsíron nagy lángon kicsit megpirítom a szeletek mindkét oldalát. Közben lereszelem a sajtot, kivajazom a tűzálló tepsit. (Én olyan tűzálló edényben készítem, amibe 3 szelet hús fér el egymás mellett.)


A kivajazott edénybe teszem egymás mellé a tarja szeleteket, majd meglocsolom tejföllel, és reszelt sajttal. Újból jönnek a husi szeletek, tejföl, végül sajt.


180 fokon sütöm addig, amíg a sajt szépen pirul.







Párolt rizzsel tálalom.

2012. február 21., kedd

Almakrém réteslap-kosárban

Egy könnyű, finom desszerttel akartam meglepni a kis családomat, ....sikerült :-) Nagy sikert aratott.

Hozzávalók: 2 réteslap, 5 közepes alma, 3 tojás fehérje, 2 ek. aprított dió, 1 kk fahéj, 2 ek. porcukor, 1 csipetnyi só, 2 ek sárgabarack lekvár, 1 (étcsoki) tortabevonó.

Elkészítése:
A réteslapokat 4-4 egyenlő részre vágjuk, tűzálló tálkákba tesszük úgy, hogy kis kosárka formája legyen, majd 190 fokon aranybarnára sütjük.
Az almákat negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és 180 fokon megsütjük. Közben megpirítjuk a diót egy serpenyőben. Amikor már langyosra hült az almánk, egy késsel kicsit összedaraboljuk, majd hozzá keverjük a porcukrot, a fahéjat, 1 ek lekvárt és 1 ek. pörkölt diót.
A tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd az almakeverékhez adjuk. Egybekeverjük, vigyázva arra, hogy ne törjük össze a habot.
A kosárkákba kanalazzuk a keveréket és betesszük a sütőbe. 180 fokon addig sütjük, amig barnulni kezd az almakrém.
Amíg kihül 1 ek diót összekeverünk 1 ek lekvárral és 1 tk-val teszünk minden kosárkánkba az almakrém tetejére. Amikor teljesen kihül a krém, akkor csorgatjuk rá a tortabevonót. Én nem vittem túlzásba a "csokizást", hogy ne nyomja el a fahéjas alma ízét.

2012. február 20., hétfő

Francia hagymaleves

Ez is egy nagyon egyszerű leves, ugyanakkor nagyon ízletes.

Hozzávalók: 8 fej hagyma, 2 leveskocka, 10 dkg vaj, 1 tk liszt, 1 kk piros paprika, só, sajt, kenyér, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A hagymát vékonyra szeleteljük.


A vajat egy kicsit felhevítjük, beletesszük a hagymát és megdinszteljük. Amikor elkészültünk, meghintjük a liszttel és a piros paprikával, majd felöntjük 2, 2,5 liter vízzel. Beletesszük a leveskockát meg a sót.
(Akkor van kész a leves, amikor a hagyma teljesen megpuhul, a leve pedig közepesen sűrű.)



 Amig készre főzzük a levest, lereszeljük a sajtot, és elkészítjük a fokhagymás pirítóst.


Tálaláskor a pirítósra szórjuk a reszelt sajtot, és arra öntjük a forró levest.



JÓ ÉTVÁGYAT !

Citromos pogácsa

Mi nem nagyon szeretjük az édes krémes sütiket, persze van kivétel :-), ezért sütöttem egy enyhén édes süteményt. Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Nekünk nagyon ízlett.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom, 8 dkg mazsola, 8 dkg vaj, 3 deci tej,2-3 ek porcukor, 1 csipet só.

Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összekeverem, majd belereszelem a citrom héját. Közben  a citrom levét kicsavarom és beleáztatom a mazsolát, majd félreteszem. A vajat belemorzsolom a lisztkeverékbe, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és jól összedolgozom. A mazsolát lecsöpögtetem és azt is belekeverem.
Lisztes kézzel kis golyókat formálok, majd a kivajazott tepsibe teszem, ott  egy kicsit megnyomkodom, hogy laposabb legyen.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-18 perc alatt készre sütöm.

Porcukorral és lekvárral tálalom. (Igaz, hogy ezek nélkül is nagyon ízletes.)

2012. február 16., csütörtök

Almával és hagymával töltött sültcsirke

Elég gyakran szoktam ezt a sültet készíteni, mert nagyon szeretjük. A kislányom is odavan érte :-)
Nagyon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:
1 közepes nagyságú egész csirke, 1 nagy fej hagyma, 1 nagy alma, só, bors, majoránna, sült csirke fűszer só, sütő zacskó.

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, lemossuk, kimossuk :-)
Az almát és a hagymát nagyobb kockákra vágjuk.

A csirkét belül jól befűszerezzük, majd megtöltjük a darabolt hagymával, almával.


 Mikor elkészültünk ezzel a folyamattal, akkor hústűvel összefogjuk a csirke "hátulsó fertáját", hogy ne essen ki a töltelék a sütés ideje alatt. Befűszerezzük a kűlsejét is.


Sütőzacskóba rakjuk.
                                     


Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 2 óra alatt készre sütjük.


Köretnek a finom töltelék mellé még burgonya pürét készítek.

Az első díj

Nagy meglepetésemre díjat kaptam. volt az én első díjazóm :-) Köszönöm!!!!

Szabályok:

  1. Említsd meg a blogodban a személyt, akitől kaptad.
  2. Válaszolj a feltett kérdésekre.
  3. Árulj el magadról egy dolgot, amit még nem tettél meg a blogodban.
  4. Ajándékozd a díjat annyi bloggernek, ahánynak csak szeretnéd.
  5. Értesítsd a díjazottakat.
Kérdések:
  1. Melyik a kedvenc sminkkelléked?
  2. Mi volt a 2011.év trendje?
  3. Mi a kedvenc desszerted?
  4. Kedvenc színed?
  5. Mi a keresztneved?
  6. Melyik volt az utolsó dal, amit meghallgattál?
  7. Kutyák vagy macskák?
Válaszok:

1. Kedvenc sminkkellékem a szemceruza és a szempilla spirál.
2. AAAAAA, hirtelen nem is tudom....... Talán a csipke???????
3. A fagyi.
4. Beáta
5. Kedvenc színem a barna.
6.A kislányom jóvoltából a  Boci, boci :-)
7. Kutyák!!!!!!!!!

Sokmindent nem említettem még a blogomban. Még nem írtam le azt sem, hogy tanítói végzettségem van, de jelenleg itthon vagyok a 20 hónapos kisasszonnyal.

Mégegyszer köszönöm   Gerdi a díjat!!!!!
Szeretném továbbadni DucikaDuCila, Cecília -nak, Tündi-nek és -nak.
Fogadjátok szeretettel!

Hójelentés :-) Nagyvárad

A nővérem Nagyváradon él. Ő küldte a következő képeket. Szerintem eléggé durva......

A mellékutakat elfelejtették letakarítani :-(

Jeges valóság

Zummolt madárkák

A közeli szánkó pálya és az én kedves sógorom

2012. február 15., szerda

Töltött káposzta

Na ez ám a finomság!
Édesanyám receptje szerint készítettem.


Hozzávalók: 1 nagy fej savanyú káposzta, 50 dkg darált lapocka, 10 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, fél deci étolaj, piros paprika, só (egy kevés Delikátot is szoktam rakni, és ezt nem a reklám miatt írom :-) ), bors, 3 dl paradicsom lé (nekem ez házi, de ennek a mennyiségnek megfelelő konzerv is jó).


Elkészítése:
A káposztát levelekre szedjük, leormózzuk (mi így mondjuk annak, amikor eltávolítjuk azt a vastag eret a káposzta levél közepéről.), és kettőbe vágjuk.Ha túl savanyú, akkor lemossuk és lecsöpögtetjük. A darált húst és a rizst összekeverjük.




A hagymát apró kockára vágjuk és a fél deci olajban megpirítjuk. Mikor levesszük a tűzről hozzáadjuk az 1 tk piros paprikát és az 1 kk őrölt borsot. 


A hagymás keveréket hozzáadjuk a darált húshoz (amihez már hozzákevertük a rizst), majd ízlés szerint megsózzuk és jól összekeverjük.



Ha elkészültünk a töltelékkel, kb. az 1/4 káposztát felvágjuk vékony csíkokra.


Az edény aljára 1 ek olajat öntünk és megszórjuk a szeletelt káposzta felével, erre rakjuk szépen sorba a töltelékeket.
A töltelék elkészítése egyszerű! Tölcsért formálunk a káposzta leveléből, és megtöltjük a "masszával", majd benyomkodjuk a tetejét, hogy ne bomoljon ki.


Amikor elkészültünk, a tetejére szórjuk a megmaradt szeletelt káposztát,ráhelyezünk egy porcelán tányért, hogy  a töltelékek ne vándoroljanak kedvükre a főzés alatt, majd beleöntjük a paradicsom levet és még annyi vizet, hogy jól ellepje a káposztát. Amikor elkezd forrni, akkor levesszük a lángot. Nem szabad forralni, mert akkor kibomlanak a tölteléket, na meg szétfő a rizs.
Lassú tűzön újraforrástól kb 1 órát főzzük.



Tejföllel tálaljuk.




Akinek nincs ideje a főzésre, az csinálhat nagyobb adagot, amikor hozzákezd káposztát tölteni, mert az nem rabol el sokkal több időt, és a megtöltött káposztát nyersen le lehet fagyasztani, és ha gyorsan kell cselekedni, akkor csak előveszi, baladobálja a fagyott töltelékeket a fazékba, felönti és már főhet is.

Tepertők rém

Nagyon szeretjük a disznóságokat :-))))))
Édesanyámtól kaptam tepertőt, és abból készítettem el a finomságot.

Hozzávalók:
 Fél kg tepertő, 1 fej vöröshagyma, kb. 1 pohár tejföl, só, bors, diónyi mustár, 1 kk.piros paprika.

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, majd hozzátesszük a fűszereket és jól összekeverjük. Én turmixszal csináltam. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, amíg el nem érjük az optimális állagot. Éssssss ennyiiiiii.....
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom friss kenyérrel vagy pirítóssal és a kihagyhatatlan hagymával :-)

Resztelt máj

Háááát, nem volt időm nap mint nap feltenni az aznapi kaját (-úgy szerettem volna, h. akinek szüksége van rá segítsek ötletekkel, receptekkel a mindenapi eledellel kapcsolatban.), na de sebaj, hát most van egy kis időm, így néhányat megosztok.

Resztelt májat nem szoktunk főzni gyakran, de néha megkivánjuk. :-)
Hozzávalók: 1 kg máj , 4 közepes vöröshagyma, 1 ek sertészsír, 1kk. pirospaprika, 1 ek. majoránna, 1 kk. bors, só.

Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágjuk, és a zsírba elkezdjük fonnyasztani, majd mikor elkezd pirulni, beleöntünk kb. fél deci vizet. Mikor zsírjára sütjük a hagymát (nem lesz már benne több víz), újra felöntjük vízzel, és újra lesütjük, így jó szaftja lesz a májnak.... Levesszük a tűzről a szaftot, belekeverjük a pirospaprikát, a borsot és a majoránnát. Visszatesszük a tűzre, és belekeverjük a ujjnyi csíkokra vágott májat. Addig nem öntjük fel vízzel, amig elkezd szépen fehéradni, mikor ez megtörtént hozzáöntünk kb. 1 deci vizet, és készre főzzük.

Vigyázat! Ajánlatos gyakran ellenőrizni a májat, hogy ne keményedjen meg. Hamar elkészül, a végén már sűrű szaftja lesz, és csak a kész ételt sózzuk ízlés szerint, különben megkeményedhet.

Én főtt burgonyával és házi savanyúsággal tálalom. Nagyon finom:-)))

2012. február 10., péntek

Natúr sertéssült savanyú káposztás lepényen kolbászos öntettel

Hozzávalók: 6 szelet sertés karaj
50 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2 ek sertészsír
2 tojás
3 dl főzőtejszín
1 ek liszt
15 dkg füstölt kolbász
só,bors, egész fűszerkömény



Elkészítése: A savanyú káposztát átöblítjük, lecsöpögtetjük. A hagymát apró kockákra vágjuk és a zsírban megfonnyasztjuk, majd beleszórunk 1 teáskanál köményt, utána belekeverjük a káposztát és megdinszteljük. Mikor elkészült, hagyjuk kihülni.



Amig hül a káposzta, apró kockára vágjuk a kolbászt és egy kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverünk 2 dl tejszínt. Addig forraljuk, amig elkezd sűrűsödni. (Ez el is készült :-) )



Közben a már kihült káposztához keverjük a lisztet, maradék tejszínt, és a két tojást. Összedolgozzuk, majd lepényt formálunk belőle és beletesszük az enyhén kizsírozott tepsibe. Előmelegített sütőbe tesszük 180 fokra, és addig sütjük, amig elkezd szépen pirulni.
Amikor elkészült, nem vesszük ki azonnal a tepsiből, mert akkor szétmegy. Mikor egy kicsit kihült, lehet tálalni.


A karajt hosszanti irányban bevagdossuk, hogy sütés közben ne "ugorjon" össze. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit kikloffoljuk.(éppen csak egy kicsit!!!)


Nagyon kevés zsírban, nagy lángon kérget sütünk a húsra, így nem fog kiszáradni.


Miután elkészült, sütőzacskóba tesszük, és 180 fokon előmelegített sütőben készre sütjük.



ÉS méééég: van benne jó sok szeretet, mosoly.......... :-)


2012. február 9., csütörtök

Gulyásleves (fortélyok)

Lehet sokaknak olyan elcsépeltnek tűnik ez a leves, de mi nagyon szeretjük. Gondolom, mindenki számára ismert a recept, ezért nem is azt fogom leírni (ha valaki szeretné, annak természetesen leírom), hanem azt, hogy nekünk hogy ízlik a legjobban.
Egyszerű pörkölt alappal kezdem, amiből nálunk nem hiányozhat a füstölt szalonna és a sertészsír. Ez nagyon finom ízt ad a levesnek. Amitől még nagyon finom lesz a leve, az pedig nem más, mint felöntés után a pörköltet és a zöldséget nem lassú tüzön főzöm, hanem hagyom forrni a levest, így sűrű lesz a leve. Az pedig, hogy kockára vagy csíkokra vágja valaki a zöldséget, csupán esztétikai kérdés. Mi csíkokra vágjuk bele.  A gulyásleves finommá tétele a normál recepten kívül számomra a füstölt szalonna, a sertészsír és a forralás kérdése.


JA, és általában, ha ilyen levest főzök, mindig palacsintát rendel mellé a familia, kakaós-lekváros a kedvenc. :-) (hozzá is kezdek :-))

Elkészült: 

2012. február 7., kedd

A család kedvencei

Sültek 1.

Sültek 2.

Sólet füstőlt csülökkel

Vaníliás kocka

Sült csülök

Édes-savanyú mártás pulykahússa, rizzsel

Sültcsirke

Palócgulyás

Sült tarja grillezett hagymával, rizzsel

Hawaii sertésszelet mazsolás rizzsel

Székelykáposzta

Rakott brokkoli

Kaszásleves

Sült tarja barckkal, burgonyafánkkal

Kacsa

Resztelt máj

Sült 3.

Meggyes piskóta

Lencsefőzelék


Rizseshús

Mivel még csak most kezdtem el a blogot, gondoltam megosztom a régebben készített fotókat, melyek bepillantást engednek abban, hogy milyen ételeket szoktunk enni, hogyan tálalom. Ezek az ételek a kedvenceink. Remélem, másnak is tetszik. :-)